Comfort food, czyli puszyste bułeczki #BioPrzepis
- Kamila Barra
- 25 mar
- 1 minut(y) czytania
Poznaj przepis na idealne, puszyste bułeczki na wieczór pod kocem! Warty grzechu deser z dżemem BIO Wiśnia.

Potrzebne składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
250 ml ciepłego mleka
dżem Sad Danków BIO Wiśnia z cukrem trzcinowym
80 g cukru
80 g masła
1 jajko + 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
100 g dżemu
3 łyżeczki cynamonu
80 g brązowego cukru
Lukier: 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka, 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, następnie połącz je z mąką, jajkami, masłem, solą i cukrem
Wyrób ciasto, odstaw na 1,5 godziny
Rozwałkuj ciasto, posmaruj masłem, dżemem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń i pokrój na 12 kawałków. Odstaw na 30 minut
Piecz w rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Po wystudzeniu polej lukrem.
Udostępnij ten przepis komuś, z kim chciałbyś je zrobić!
Comments