top of page
Szukaj

Comfort food, czyli puszyste bułeczki #BioPrzepis

  • Zdjęcie autora: Kamila Barra
    Kamila Barra
  • 25 mar
  • 1 minut(y) czytania

Poznaj przepis na idealne, puszyste bułeczki na wieczór pod kocem! Warty grzechu deser z dżemem BIO Wiśnia.


Potrzebne składniki:

500 g mąki pszennej

7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)

250 ml ciepłego mleka

dżem Sad Danków BIO Wiśnia z cukrem trzcinowym

80 g cukru

80 g masła

1 jajko + 1 żółtko

1/2 łyżeczki soli

100 g dżemu

3 łyżeczki cynamonu

80 g brązowego cukru

Lukier: 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka, 1 łyżeczka wanilii


Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, następnie połącz je z mąką, jajkami, masłem, solą i cukrem

  2. Wyrób ciasto, odstaw na 1,5 godziny

  3. Rozwałkuj ciasto, posmaruj masłem, dżemem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń i pokrój na 12 kawałków. Odstaw na 30 minut

  4. Piecz w rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Po wystudzeniu polej lukrem.


Udostępnij ten przepis komuś, z kim chciałbyś je zrobić!

 
 
 

Comments


bottom of page